Wat is de meerwaarde van 365 dagen per jaar winkelen?

Aankomende donderdag dient het CDA een initiatiefvoorstel in om winkels gesloten te laten zijn op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Tijdens de raadsvergadering zal er gedebatteerd worden over dit voorstel. Dit zal dan in moeten gaan in februari 2021. Momenteel zijn we namelijk nog in de ban van het coronavirus. Winkels spreiden graag hun klanten door openingstijden te verruimen, dat is voor nu begrijpelijk.

Alleen als het aan het CDA Drimmelen ligt, dan komt er in 2021 een einde aan dit economisch doordenderen. Het leven lijkt tegenwoordig alleen nog maar te gaan over winst en consumeren. Het CDA heeft daar een hele andere visie op. Er zijn een paar dagen in een jaar dat het samenzijn met familie en tijd voor elkaar echt het belangrijkste zouden moeten zijn. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn daar met hun tradities de beste voorbeelden van. Wanneer winkels open zijn, moeten er meer mensen werken en schiet de overdadige consumptie zijn doel voorbij.

Naast het argument dat het niet altijd over consumptie en geld zou moeten gaan in het leven, ziet het CDA nog meer argumenten. Tegenstanders van het voorstel bepleiten dat er hiermee oneerlijke concurrentie ontstaat ten opzichte van andere gemeenten. Aan hen zouden we willen vragen wat de mogelijkheid tot opening doet met de kleine middenstand in onze eigen gemeente? Zij zijn hiermee genoodzaakt ook open te zijn op dit soort dagen, om de strijd maar niet te verliezen aan winkels met meer mankracht in huis.

Tot slot is nagenoeg iedereen in de samenleving doordrongen van het feit dat we duurzamer moeten gaan leven. Eén van de grootste bijdragen aan de negatieve gevolgen van de klimaatverandering is de hoeveelheid die wij als mensen samen consumeren. Met kleine stapjes kunnen we hier iets aan doen. Als het aan ons ligt draagt onze gemeente daar op deze wijze een steentje aan bij.

Laten we kiezen voor elkaar!

Luc Rullens
Fractievoorzitter CDA Drimmelen

Deel dit:

Geef een reactie