Onze taal en het beleidsplan Sociaal Domein.

De Nederlandse taal heeft een lange geschiedenis. Er zijn veel verschillende woordenboeken. Het resultaat is dat je meestal kan uitleggen wat je bedoelt. In onze taal worden veel Engelse woorden gebruikt. Veel mensen weten de betekenis van die woorden niet. Een voorbeeld uit het beleidsplan ‘Sociaal Domein 2024-2030’: Hierin staat ‘van Stepped Care naar Matched Care’. Lezers haken af als ze dit zien. In het beleidsplan staat ook, “wat verwachten we (de gemeente) van onze inwoners en wat mogen de inwoners van de gemeente verwachten?“ Begrijpelijk en bondig formuleren hoort hier bij. Controleert er in het gemeentehuis iemand op de leesbaarheid van de teksten?

Tien jaar geleden speelde dit ook al. Als raadslid voor het CDA heb ik helder taalgebruik herhaaldelijk aan de orde gesteld. De aandacht voor het onnodig gebruik van Engelse termen is nu weer verdwenen. Daarom opnieuw deze oproep voor aandacht voor begrijpelijke taal.

De gemeente faciliteert de werkgroep laaggeletterdheid. Wij hebben in onze gemeente een ambassadeur van de Stichting Lezen en Schrijven. Hij pleit voor duidelijk taalgebruik in brieven en teksten. Teksten moeten veel duidelijker en begrijpelijker worden voor iedereen, en zeker voor laaggeletterden. Iedereen moet mee kunnen doen. Zo tonen we respect. Zo doen we dat in een fatsoenlijk land.

Sjaak van Schie,

CDA Drimmelen

Weten wat er leeft en speelt in de diverse dorpen vindt het CDA Drimmelen erg belangrijk.

Sinds kort staat op de site van de gemeente Drimmelen de slogan:

“Aanspreekpunt, samen maken wij de gemeente Drimmelen “

Uit de uitleg blijkt dat gemeenteambtenaren, met enige regelmaat, de dorpen van de gemeente Drimmelen fysiek gaan bezoeken.  Dit gebeurt door een beleidsmedewerker van de gemeente samen met bijvoorbeeld een BOA of iemand van de buitendienst.

Op een locatie in het dorp waar veel mensen komen, bijvoorbeeld bij een supermarkt of school, staat een tent van de gemeente waar mensen van de gemeente dan aanwezig zijn.

Dit is een proef die tot eind 2025 uur loopt. Voorlopig geldt dit eerst voor Lage Zwaluwe, Wagenberg en Hooge Zwaluwe.  Dit om te kijken of er behoefte aan is en of dit een meerwaarde heeft.

Er kunnen bij dit aanspreekpunt aan de mensen van de gemeente allerlei vragen gesteld worden over bijvoorbeeld, (groen) onderhoud, overlast, woningbouwplannen, subsidies, evenementen en andere zaken.

Als beantwoording niet direct lukt dan wordt uw vraag of idee meegenomen voor verdere behandeling en afwerking.  De gemeente wil door deze aanspreekpunten graag nog meer zorgen voor verbinding en transparantie. 

Het CDA Drimmelen is blij met dit initiatief van de gemeente en hoopt dat deze manier van communiceren, naast de vele mogelijkheden die er nu al zijn, nog meer voor verbindingen tussen de inwoners en de gemeente gaat zorgen.

Inmiddels is het eerste “aanspreekpunt” geweest. Dit was op woensdag 27 november op het schoolplein van basisschool de Grienden in Lage Zwaluwe. Toekomstige  data, tijdstippen en locaties zullen nog bekend gemaakt gaan worden, oa in het Carillon.

En,

Net als de gemeente Drimmelen en andere politieke partijen heeft ook het CDA Drimmelen een e-mail adres, dit is info@cdadrimmelen.nl

CDA DRIMMELEN ZET GRAAG ALLE VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE 

Zaterdag 7 december 2024 was de jaarlijks terugkerende Nationale Vrijwilligersdag.

Op deze dag worden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Soms gebeurt dit officieel door ze te huldigen of te onderscheiden, andere keren via een artikel in de krant. Weer een andere manier is waardering uitspreken en zorgen dat vrijwilligerswerk kan blijven bestaan.

En dat is wat wij, als plaatselijke CDA, hier graag willen doen. Waardering uitspreken en … zorgen dat vrijwilligerswerk kan blijven bestaan. 

Iedereen weet dat er allerlei officiële instanties zijn die hulp, op welke wijze dan ook, aan veel inwoners van ons land verlenen. Dichterbij, voor ons als inwoners van de gemeente Drimmelen, gebeurt dat gelukkig ook. Vanuit de gemeente Drimmelen zijn veel ambtenaren, onder andere van het sociaal loket, bezig met het geven van hulp of advies aan onze inwoners. Dit kan op allerlei gebied zijn. Als inwoner sta je er zeker niet alleen voor. 

Naast deze gemeenteambtenaren zijn er in onze gemeente Drimmelen ook ONTELBARE vrijwilligers die op één of andere manier bezig zijn met vrijwilligerswerk. Vrijwilligers vinden het vaak leuk om te doen en vinden het fijn dat zij een bijdrage aan de maatschappij, onze samenleving,  kunnen leveren.  

Sterker nog, We durven wel te stellen dat een samenleving zoals de onze, zonder vrijwilligers niet kan functioneren. Buurthuizen, scholen, bibliotheken, sportverenigingen, muziekverenigingen natuurverenigingen en nog vele, vele andere verenigingen zouden helemaal niet kunnen bestaan.  En dan de vele, vele mantelzorgers. Allemaal erg belangrijk. 

Kortom: Vrijwilligers zijn ONMISBAAR in onze samenleving. 

Daarom is het ook erg belangrijk dat de gemeente, soms via subsidies, maar ook doormiddel van advies of raad of het bieden van andere faciliteiten, deze verenigingen en vrijwilligers helpt en blijft helpen.  Dit is niet meer dan fatsoenlijk. 

Namens het CDA Drimmelen

ALLE VRIJWILLIGERS,….. BEDANKT. 

Steunfractie

Onmisbaar voor de lokale politiek: De Steunfractie

Een belangrijk onderdeel van het CDA Drimmelen is de steunfractie.

Deze steunfractie bestaat uit een aantal leden van het CDA die de fractievoorzitter helpen en ondersteunen met het lezen en eventueel voorbereiden van de vele verschillende onderwerpen die in de gemeente actueel zijn en tijdens de diverse vergaderingen behandeld worden. Zij doen onderzoek in veel zaken, maken hiervan vaak een rapportage op die vervolgens aan de fractievoorzitter wordt gegeven

De fractievoorzitter bekijkt deze informatie en kan die dan weer gebruiken tijdens één van de vele vergaderingen, waarin deze onderwerpen behandeld en besproken worden. Mede door het werk van de steunfractie kan de fractievoorzitter dan tot een weloverwogen standpunt komen.

Dit levert voor de fractievoorzitter veel tijdswinst op die hij weer aan andere (politieke) zaken kan besteden.

Heb je interesse om deel te nemen aan onze steunfractie, mail dan aan bestuur@cdadrimmelen.nl

De Randoet en Het Puzzelbad

Het CDA Drimmelen hoort graag hoe jij vindt dat het er aan toe gaat bij de zwembaden in onze gemeente. Hiervoor hebben we 5 vragen die je in een minuutje kunt invullen. Deel vooral ook je tips en verbeterpunten voor de zwembaden bij de laatste vraag. De vragenlijst vind je hier: CDA Vragenformulier (opent in een nieuwe tab)

CDA Drimmelen heeft veel waardering voor ZAPPers in Drimmelen

In ’t Carillon van 25 september stond een artikel over de ZAPPers (ZwerfAfvalPakkers) van de gemeente Drimmelen. Iedereen kent deze ZAPPers wel, mensen jong of oud, lopend of met de fiets, met een grijper en vuilniszak in de hand, speurend naar zwerfafval, mensen die al jaren het achtergelaten of weggegooide zwerfvuil in de gemeente verzamelen zodat Drimmelen een mooie, blauwe groene en schone gemeente blijft. Dit artikel in ’t Carillon ging over een tweetal ludieke acties die door hen bedacht zijn.

Namelijk een BOM en peukenemmertjes. BOM, een kunstwerk gemaakt van vapes, aangetroffen in de bermen en wegen van onze gemeente waar ze door hen opgeraapt en verzameld worden. Vape, een soort sigaret, een elektronisch apparaat met daarin een vloeistof met een smaakje, met of zonder nicotine, na gebruik ergens achtergelaten of weggegooid.

In deze vapes zijn veel zware giftige stoffen verwerkt zoals lithium, cadmium, nikkel, ijzer, zink en mangaan. Erg schadelijke stoffen voor het milieu. Zij horen daar dus gewoon niet thuis.

Naast dit kunstwerk, dat op het Molenplein in Made heeft gestaan, hebben de ZAPPers nog iets ludieks bedacht. Zij hebben een aantal zogenaamde ’peukenemmers’ gemaakt en die geplaatst op meerdere locaties in de gemeente.

Emmers gevuld met zand waarin sigaretten en peuken gedoofd kunnen worden. Deze peukenemmers waren voorzien van een kaartje met het opschrift ’Das leuk, een bakkie voor je peuk’. Deze emmers zijn geplaats op locaties waar mensen zich verzamelen of even moeten wachten, bijvoorbeeld een bushalte.

Door deze ludieke actie hebben de ZAPPers de aandacht gevraagd en gevestigd op het zwerfafval dat zij, zeer regelmatig ophalen in onze gemeente. Zwerfafval dat daar niet thuishoort.

Zij verdienen onze waardering en steun.

ZAPPers… bedankt en… Ga zo door.

CDA Drimmelen